Woningprijs nieuwbouw in 2012 mogelijk stabiel

Haarlem, maandag 20 februari 2012

Het einde van de dalende woningprijzen is in zicht. De bouw van nieuwe woningen ligt in Nederland al jaren op een veel te laag niveau. Dat kan één jaar doorgaan, twee jaar of misschien zelfs drie of vier jaar, maar de kentering is op komst. Binnen niet al te lange tijd zal er krapte ontstaan op de markt voor nieuwbouwwoningen waardoor de prijzen weer zullen stijgen. Dat is de mening van Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Ook prijzen van bestaande bouw zullen volgens hem binnenkort weer stabiel zijn.

Het EIB verwacht wel dat het nog tot 2014 duurt voordat er weer meer gebouwd gaat worden. Pas in 2017 zal de bouw van nieuwe woningen weer op een gezond niveau zijn. Dat is daarmee meteen de oorzaak van de krapte. Zodra de markt weer aantrekt, is de bouw hoe dan ook te laat om aan de vraag te kunnen voldoen.

De starters hebben de sleutel. Zodra zij een eerste huis kopen, komt de woningmarkt weer in beweging. De kans is groot dat net als in de nieuwbouw ook de prijzen van bestaande woningen stabiliseren. Van Hoek: "Nederland heeft momenteel zeer veel huizen te koop staan. Maar in tegenstelling tot landen als Spanje en Ierland zijn dat allemaal bewoonde huizen. Allemaal mensen met een wens om te verhuizen. Als de markt in beweging komt, zal dat een enorme activiteit teweeg brengen." Voor makelaars, notarissen en hypotheekadviseurs liggen drukke tijden voor de boeg.

terug naar het nieuwsoverzicht