Verlaging overdrachtsbelasting

Haarlem, donderdag 30 juni 2011

Het kabinet gaat de overdrachtsbelasting verlagen tot 2 procent. Dit werd donderdagavond bekend. De maatregel gaat op 1 juli in en is een jaar van kracht. Huizenkopers gaan dankzij deze maatregel er duizenden euro’s op vooruit. De NVM is bijzonder verheugd en verwacht snel zichtbare effecten op de markt.

“Het kabinet heeft hiermee een fantastische stap gezet om de woningmarkt op gang te helpen”, stelt NVM-woordvoerder Roeland Kimman. “Deze maatregel doet de markt bijzonder goed. Voor huizenkopers is het nu tijd om hun slag te slaan. Wie een woning van 200.000 euro koopt, is 8.000 euro minder kwijt.”

Met de bekendmaking van het plan komt een einde aan de onrust van de afgelopen dagen over de toekomst van de overdrachtsbelasting. Deze ontstond nadat De Telegraaf meldde dat de belasting ter discussie stond in het kabinet. Kimman: “De NVM en tal van andere organisaties op de woningmarkt hebben hierop minister Donner opgeroepen om snel duidelijkheid te geven. We zijn bijzonder dankbaar dat de minister hieraan gehoor heeft gegeven.”

De NVM pleit al vele jaren zeer actief voor het afschaffen van deoverdrachtsbelasting. De belasting, die stond op 6 procent van de verkoopprijs, is altijd een grote barrière geweest voor mensen om te verhuizen. De dalende prijzen op de woningmarkt van de laatste jaren verhevigden de negatieve effecten van de belasting. Waar de kosten voor huizenkopers vroeger werden gecompenseerd door stijgende huizenprijzen, is dit niet langer het geval.

Morgen meer bekend
Het is nog de vraag of de maatregel met terugwerkende kracht ingaat voor mensen die de afgelopen maanden een huis gekocht hebben. Voordat bekend werd dat deoverdrachtsbelasting daadwerkelijk wordt verlaagd, werd gespeculeerd over de mogelijkheid dat de maatregel alleen voor starters zou gelden. Dit lijkt niet het geval te zijn. Morgen maakt minister Donner de precieze maatregelen bekend.

terug naar het nieuwsoverzicht