Moody’s zonnig gestemd over Nederlandse woningmarkt

Haarlem, maandag 6 juli 2015

Het vooruitzicht op herstel van de Nederlandse woningmarkt wordt steeds sterker, zegt kredietbeoordelaar Moody's. Het verwacht een voorzichtig positieve huizenmarkt in 2016 na een krachtig herstel van de huizenprijzen in 2015. Het ratingbureau denkt dat de huizenprijzen in ons land dit jaar tot wel 5 procent kunnen stijgen, staat in een vandaag gepubliceerd rapport.

 Volgens Moody's groeit onze woningmarkt ''robuust'' tegen de achtergrond van een stijgend consumentenvertrouwen en een groeiende economie. Wel stelt de marktkenner dat mogelijk minder mensen voor het eerst een huis zullen kopen, omdat het maximum leenbedrag voor een huis iets omlaag gaat. Daarnaast staat ongeveer een derde huishoudens ‘onder water’, wat betekent dat ze een hypotheeksom hebben die hoger is dan de waarde van de woning.


Moody’s rekent erop dat de groei van het Nederlandse bruto binnenlands product gecorrigeerd voor inflatie (reële bbp-groei) dit jaar op 1,7 procent uitkomt. De betaalbaarheid van hypotheken neemt naar verwachting toe en de kans op wanbetaling wordt kleiner.

terug naar het nieuwsoverzicht