Miljarden aan probleemleningen bij banken

Haarlem, maandag 20 juli 2015

De Nederlandse banken kampen nog met zo'n 55 miljard euro aan probleemleningen. De zes grootste van hen hadden eind vorig jaar bij elkaar ruim 44 miljard euro van dit soort slechte leningen op hun balans staan, aldus accountants- en adviesbureau PwC in een woensdag gepubliceerd rapport.

De bankensector in Europa moet komende jaren de balansen flink opschonen, als gevolg van strengere kapitaaleisen. Probleemleningen, waarbij de kans relatief groot is dat ze niet ingelost worden, moeten ze verkopen. Als ook de kredieten die de banken niet meer vinden passen bij hun strategie meegeteld worden, kan het bedrag volgens PwC in Nederland worden verdubbeld.

Europabreed gaat het om in totaal zo'n 1900 miljard euro aan potentiële opschoning, waarvan de helft bestaat uit probleemleningen.

Durfinvesteerders zijn volgens de onderzoekers in toenemende mate geïnteresseerd in het opkopen van de leningen waar de banken vanaf willen. In Nederland zijn hiervan vooral de vastgoedleningen en hypotheken in trek. Hiervoor is met name interesse vanuit financiële instellingen, waaronder pensioenfondsen, en in toenemende mate bij private investeerders.

Het verkoopproces is al gaande, constateerde PwC. Vorig jaar werd in Europa al voor 91 miljard aan leningen verkocht, dit jaar wordt naar verwachting zo'n 100 miljard van de hand gedaan. In het huidige tempo duurt het wel nog minstens vijf jaar voor de Europese banken hun balansen weer op orde hebben.

terug naar het nieuwsoverzicht