Lagere rente door onrust euro

Haarlem, vrijdag 15 juli 2011

De prijsvechters op de hypotheekmarkt laten hun rente dalen. Dat meldt de Telegraaf vanochtend. Het gaat om een daling van zo’n 0,1 procent bij hypotheekrentes met een looptijd van 5, 10 en 15 jaar.

De daling in de rente wordt veroorzaakt door de onrust rond de euro. Directeur Joost Hembrecht van Florius zegt in de krant dat het er vorige week nog naar uitzag dat de langlopende hypotheekrentes zouden stijgen. “Maar inmiddels zijn de marges substantieel verbeterd door de ontwikkelingen in Zuid-Europa.”

Kritiek op hypotheekmarkt

De afgelopen maanden is er veel kritiek geweest op het functioneren van de Nederlandse hypotheekmarkt. Zo startte consumentenbond de Consumentenbond in april de actie ‘Stop hoge hypotheekrentes!’, waarvoor de organisatie van 26.000 mensen steun kreeg. De bond schreef aan minister De Jager van Financiën dat de Nederlandse hypotheekmarkt zich kenmerkt door historisch hoge marges en een gebrek aan concurrentie.

Op 30 mei dit jaar concludeerde toezichthouder AFM na een onderzoek dat er geen bewijs is voor prijsafspraken in de markt. Wel bleek dat de grote banken, die het leeuwendeel van de hypotheken in beheer hebben, hogere rentes rekenen dan andere partijen.

terug naar het nieuwsoverzicht