Hypotheekklanten in de kou

Haarlem, donderdag 4 augustus 2011

Banken staan niet te springen om de hypotheeklast over te nemen en dus staan hypotheekklanten in de kou.

Huizenbezitters van wie de rentevaste periode afloopt en die bij andere hypotheekverstrekkers winkelen voor een lagere rente, komen vaak van een koude kermis thuis, zo schrijft De Telegraaf.

De hypotheekklanten zijn overgeleverd aan de grillen van hun eigen banken, die juist hogere hypotheekrentes doorberekenen aan bestaande klanten.

Het gaat om rentevoorstellen die gemiddeld 1 procent hoger liggen dan nieuwe klanten krijgen aangeboden. Dat stellen financiële deskundigen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek loopt de komende vier jaar bij 1,4 miljoen huishoudens de rentevaste periode af. Dit is goed voor 249 miljard euro van de totale particuliere hypotheekschuld van 622,5 miljard euro.

Volgens directeur Harrie-Jan van Nunen van De Financiële Makelaar wijzen banken onder het mom van dat zij de risico's niet willen dragen, deze groep hypotheekklanten af. "Banken verschuilen zich achter de risico's, maar wat er in werkelijkheid achter de afwijzing schuil gaat, is dat zij een probleem hebben met het aantrekken van geld."

terug naar het nieuwsoverzicht