Extreme verschillen leges

Haarlem, vrijdag 12 augustus 2011

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) berekenen gemeenten nog steeds extreem verschillende tarieven voor bouwvergunningen, de zogenoemde bouwleges. De belangenorganisatie wil dat het kabinet nu ingrijpt met een verplicht rekenmodel, verplichte transparantie en een maximumtarief.

 

De extreme verschillen in tarieven voor eenbouwvergunning (officieel: de ‘omgevingsvergunning bouwactiviteit’) zijn dit jaar nog verder toegenomen, stelt VEH. Zo kost in Leiden een kleine bouwvergunning 35 euro, terwijl Lopik voor dezelfde vergunning 841 euro rekent. Bovendien zijn de gemeenten allesbehalve transparant over de onderbouwing van hun tarieven. Het landelijk afgesproken rekenmodel voor transparante kosten wordt door gemeenten niet of nauwelijks gebruikt.

Slechts één op de zes gemeenten past het model toe. Hierdoor is het niet mogelijk om de enorme verschillen te verklaren. Vereniging Eigen Huis wil daarom dat gemeenten gedwongen worden om te laten zien waar de in rekening gebrachte kosten vandaan komen. Extreem hoge tarieven moeten bovendien worden ingedamd door invoering van een maximumtarief.

Ieder jaar laat Vereniging Eigen Huis door Bouwleges.nl de tarieven voor bouwvergunningen onderzoeken voor drie categorieën: een dakkapel van 10.000 euro, een uitbouw van 45.500 euro en een nieuwbouwwoning met een aanneemsom van 130.000 euro. Gemiddeld genomen zijn de tarieven voor kleine verbouwingen met 1,7 procent gestegen, terwijl voor middelgrote verbouwingen de stijging 2,7 procent bedraagt. Nieuwbouwwoningen kennen daarentegen een opvallende stijging van 3,8 procent, ruim boven de inflatie.

Per categorie zijn er grote stijgers en dalers. Lansingerland is in alle onderzochte categorieën de sterkste stijger en staat hiermee met alle bouwwerken in de top 10 van duurste gemeenten. Zo is het tarief voor een dakkapel daar met bijna 300 procent gestegen en betaalt de burger voor de aanvraag van een nieuwbouwwoning 150 procent meer dan vorig jaar. Andere sterke stijgers zijn onder meer Houten en Zaltbommel, die het tarief voor een dakkapel ruimschoots hebben verdubbeld en ook in de andere categorieën flink zijn gestegen.

Er zijn echter ook flinke dalers. Bij de dakkapellen zijn dit Leiden (-79 procent), Zundert (-71 procent) en Beuningen (-64 procent). Bij de nieuwbouwwoningen zijn de grootste dalers Zandvoort (-52 procent), Hellevoetsluis (-28 procent) en Roosendaal (24 procent). 

De goedkoopste en duurste gemeenten per categorie zijn:
- Dakkapel: Leiden 35 euro en Lopik 841 euro
Uitbouw: Pekela 409 euro en Buren 2.410 euro  
- Nieuwbouwwoning: Roosendaal 1.475 euro en Korendijk 6.067 euro

terug naar het nieuwsoverzicht