CBS/Kadaster: Weer meer bestaande koopwoningen verkocht

Haarlem, woensdag 29 juli 2015

In juni zijn 15.147 woningen verkocht, een stijging van bijna 34 procent ten opzichte van juni 2014. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster in hun gezamenlijke maandelijkse analyse van de woningmarkt. In de eerste helft van 2015 zijn er 75.249 woningen verkocht. Dat is 19,4 procent meer dan een jaar eerder.

Prijzen 2,6 procent hoger

Bestaande koopwoningen waren in juni 2,6 procent duurder dan in juni 2014. De prijzen zijn nu al ruim een jaar hoger ten opzichte van een jaar eerder. De prijsstijging is het grootst in Amsterdam. 

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dal. Sindsdien is er sprake van een licht stijgende trend. In juni 2015 lagen de huizenprijzen 4,9 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is hetprijsniveau 17,6 procent lager.

In Noord-Holland was de prijsstijging het grootst, namelijk 5,4 procent. In Overijssel stegen de prijzen het minst. Gemiddeld zijn koopwoningen daar 0,7 procent duurder geworden dan een jaar eerder.

De prijzen in de vier grote steden stegen harder dan gemiddeld in Nederland. Vooral in Amsterdam was de prijsstijging aanzienlijk. Hier stegen de prijzen met gemiddeld 8,1 procent. Woningen in Utrecht waren 5,3 procent duurder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, in Den Haag 4,3 en in Rotterdam 3,3 procent.

cbs kadaster 217
Bron: CBS/Kadaster

Verschil in peilmomenten met NVM

Door een verschil in peilmomenten verschillen de woningmarktcijfers van de NVM met die van CBS/Kadaster. Het Kadaster registreert de transacties van een bestaande koopwoning op het moment van transport bij de notaris (eigendomsoverdracht). De NVM registreert de verkoop van een zelfde woning op het moment dat de koopovereenkomst wordt ondertekend. In de praktijk blijkt dat de periode tussen ondertekening van de overeenkomst bij de NVM-makelaar en het transporteren van de woning bij de notaris 2,5 tot 3 maanden is.

terug naar het nieuwsoverzicht