Woningprijzen 2009

Haarlem, donderdag 11 december 2008

Woningen zullen in 2009 naar verwachting gemiddeld 5 procent in waarde dalen. Met name in het duurdere segment zal de daling voelbaar zijn. Het prijspeil van goedkopere woningen blijft redelijk gehandhaafd. Dit blijkt uit de laatste analyses van de NVM.
De verwachte prijsdaling is het gevolg van de kredietcrisis, waardoor de consument huiverig en beperkt is om een grote aankoop als een woning te doen. Het aantal verkopen loopt hierdoor terug. De markt is echter nog steeds in beweging. Circa 80 procent van de woningen wordt gewoon verkocht.
Ger Hukker, voorzitter NVM benadrukt dat de situatie op de woningmarkt niet voor iedereen nadelig is. “Voor grote groepen kopers is de huidige situatie met lagere prijzen best interessant. Er liggen allerlei kansen in de markt, bijvoorbeeld voor doorstromers. Duurdere woningen zullen voor hen beter betaalbaar worden.”

Kritiek op banken
De NVM heeft kritiek op de terughoudende opstelling van de banken ten aanzien van de kredietverstrekking voor hypotheken. “De banken hebben de regels met betrekking tot het verstrekken van hypotheken en de hypotheekrentes van de ene op de andere dag abrupt verscherpt. Kopers kunnen minder lenen, terwijl de hypotheekrente fors hoger ligt dan voorheen. Alleen als er hypotheekgarantie is, zijn de banken nog wel bereid om geld te lenen.”
Met dit gedrag brengen de banken de marktwerking op de woningmarkt in gevaar, aldus Hukker. “Je vraagt je af of de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) hier gelukkig mee is. Wij vinden dat de overheid ervoor moet zorgen dat de marktwerking weer terugkomt bij banken. Het geld moet weer gaan stromen. De overheid zou de banken verder moeten helpen met het ordenen van hun financiële huishouding, want daar gaat het niet goed”, aldus NVM-voorzitter Hukker.

Palet aan maatregelen nodig
Er is een palet aan (overheids)maatregelen nodig om de woningmarkt in beweging te houden. Zo pleit de NVM samen met andere brancheorganisaties onder meer voor een verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) naar 450.000 euro.
Om de onzekerheid op de woningmarkt te beperken, heeft de NVM een no-risk clausule ontwikkeld. Deze clausule houdt in dat de aankoop van een woning wordt ontbonden als het huis van de koper niet wordt verkocht. Een dergelijke clausule is heel makkelijk in te bouwen in de NVM-standaard koopovereenkomst. Voor de verkoper kan deze clausule ook interessant zijn omdat hij hiermee in contact komt met potentiële kopers.

Investeren in woning loont
Consumenten die hun huis willen verkopen, kunnen ook zelf initiatief nemen om kopers te interesseren. Investeren in een opknapbeurt van de woning loont, aldus Hukker. “Het kan geen kwaad om wat extra geld te steken in het uiterlijk van de woning. Zeker bij woningen die wat langer te koop staan, kan een extra opknapbeurt kopers in verleiding brengen. Schakel bijvoorbeeld een styliste in die verkopers op heel simpele dingen kan wijzen, zoals het schilderen van één muur, of de kast iets anders neerzetten. Zorg ervoor dat het huis er geweldig bijstaat. Vraag een NVM-makelaar om advies.”
Op 15 januari as. presenteert de NVM de laatste cijfers over de ontwikkelingen op de woningmarkt in het laatste kwartaal van 2008.

terug naar het nieuwsoverzicht