Woningmarkt biedt kansen voor starter

Haarlem, donderdag 26 februari 2009

Op woensdag 18 februari debatteerde de Tweede Kamer met de minister voor Wonen, Wijken en Integratie over de actuele ontwikkelingen op de woningmarkt. Vanzelfsprekend was daar vooral aandacht voor de grote ontstane knelpunten in de bouw en doorstroming.

Ook minister Van der Laan onderkende deze voor vele sectoren en consumenten enorme problematiek. Hij wees er echter op dat – hoe opmerkelijk dat wellicht ook mag klinken – er ook groepen zijn, waarvoor de huidige woningmarkt nu juist grote kansen biedt.

Ook de NVM brengt dit signaal uitgebreid voor het voetlicht in haar sinds januari lopende, grootschalige campagne “7 redenen om nú een huis te kopen”. De branchevereniging voor makelaars en vastgoeddeskundigen voelt zich dan ook gesteund met de door de minister uitgesproken woorden.

Vooral starters en het middensegment kunnen profiteren van relatief lage hypotheekrentes, de licht gedaalde huizenprijzen en de huidige zogeheten ‘kopersmarkt’. Verder blijft een eigen huis door de krapte op de woningmarkt een goede investering.

Hypothecaire tussenpersonen meldden eerder deze maand al een sterk toegenomen interesse onder starters; hypotheekaanvragen vanuit deze groep zouden in januari met liefst 50% zijn gestegen.

terug naar het nieuwsoverzicht