Geen hypotheek bij particuliere erfpacht

Haarlem, zondag 13 maart 2011

Vrijwel alle banken verstrekken sinds een jaar geen hypotheken meer voor huizen die op de grond van een andere particulier staan. Wie in een huis woont met deze particuliere erfpacht krijgt het hierdoor niet meer verkocht. Dat zegt de Vereniging Eigen Huis. De vereniging heeft er bij de minister van Financiën op aangedrongen om in te grijpen.

Tot voor kort werkten banken gewoon mee aan de financiering van een woning op particuliere erfpacht. Totdat zij vorig jaar vrijwel allemaal besloten daarmee op te houden. Alleen ING is bereid om panden van ING-klanten die verkocht worden opnieuw als ING te financieren. Dit op voorwaarde dat het erfpachtcontract niet onredelijk is aangepast.

Wie een huis koopt met erfpacht wordt eigenaar van de woning, maar niet van de grond. De eigenwoningbezitter pacht dan de grond onder en rond het huis. Als de grond in eigendom is van een andere particulier wordt dit particuliere erfpacht genoemd. Dit is anders dan reguliere, gemeentelijke erfpacht. Hierbij is de gemeente eigenaar van de grond. Banken verstrekken voor woningen op gemeentelijke grond wel hypotheken.

terug naar het nieuwsoverzicht