Antikraakwet aangenomen

Haarlem, donderdag 3 juni 2010

De antikraakwet is een feit. Kraken is daarmee 'crimineel'. Het wetsvoorstel, dat vorig jaar op het nippertje door de Tweede Kamer werd aangenomen, is nu ook door de Eerste Kamer geaccepteerd.

De PVV hielp het kraakverbod vorig jaar in de Tweede Kamer aan een meerderheid, nadat de indieners CDA, CU en VVD met de verhoogde maximale straf van een jaar wegens kraken waren gekomen, in plaats van de voorgenomen vier maanden.

Ze verdubbelden tevens de straf voor huisvredebreuk naar een jaar. De straf voor kraken met intimidatie of geweld werd verdubbeld tot maximaal twee jaar. Wanneer krakers als groep opereren en geweld gebruiken, kan de celstraf volgens de indieners oplopen tot twee jaar en acht maanden. Ook kunnen krakers worden aangehouden als ze niet op heterdaad zijn betrapt.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zei eerder dat de wet op 1 oktober in werking zal kunnen treden en ‘mogelijk eerder', nadat het wetsvoorstel zou zijn aangenomen.

Als 'enig lichtpuntje' ziet de SP, een van de felste tegestanders van de antikraakwet, dat Hirsch Ballin liet weten dat er niet meteen een jacht zal ontstaan op de 1500 krakers die na ingang van de wet meteen strafbaar zijn, ook al willen de initiatiefnemers geen overgangsperiode.

De aanvaarding van het initiatiefwetsvoorstel in de senaat leidde dinsdag tot enig geschreeuw vanaf de publieke tribune; ,,Kraken gaat door!''

Volgens een onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur onder de 26 grootste gemeenten is 40 procent niet gecharmeerd van de nieuwe antikraakwet. De helft betwijfelt of ze de wet ooit zullen gebruiken of zegt zelfs dat ze de wet helemaal niet te zullen inzetten. Een minderheid van 20 procent verwelkomt de antikraakwet.

Volgens Utrecht, Groningen, Apeldoorn en Breda kan inzet van de nieuwe instrumenten leiden tot onevenredig hoge kosten en een verzwaring van de administratieve lasten. De wet voorziet onder meer in het aanleggen en onderhouden van een leegstandsregister waar huiseigenaren hun lege panden moeten melden.

terug naar het nieuwsoverzicht