Aansluiting branchevereniging

Haarlem, zondag 15 augustus 2010

In de Metro van woensdag 11 augustus jl. is een artikel gepubliceerd van een stel dat een conflict kreeg met een makelaar, die niet was aangesloten bij een branchevereniging. De Metro roept in het artikel op zaken te doen met NVM-, VBO- en VastgoedPro-makelaars.

Artikel:
Het kopen en verkopen van een huis is nogal eens onderwerp van misverstanden. Dat kan zomaar uitdraaien op een conflict met je makelaar. Maar waar moet je heen met je klacht?

Ankie en Tygo uit de Utrechtse wijk Overvecht weten inmiddels de weg, maar daar hebben ze wel leergeld voor betaald. Twee dagen nadat ze hun appartement op jaap.nl te koop hadden gezet, werden ze gebeld door een makelaar.

“Hij had een mooi verhaal over hoe hij ons huis zou kunnen verkopen op basis van no cure no pay”, vertelt Tygo. Het stel ging akkoord, nadat ze eerst per mail een voorbeeldcontract hadden ontvangen. Achteraf bleek dat er in het contract dat ze uiteindelijk tekenden, iets anders stond dan in het voorbeeld. Het had te maken met vooruit te betalen kosten voor plaatsing van het huis op diverse woningsites. Daar waren Ankie en Tygo het niet mee eens. Toen de makelaar ook nog voorstelde om de woning te verkopen op voorwaarde dat ze een jaar lang de hypotheek van de koper zouden betalen, besloten ze de opdracht in te trekken. Daarop volgde een aanmaning van de makelaar om het bedrag voor de kosten die hij gemaakt had te betalen.

Achteraf balen Ankie en Tygo dat ze met hun klacht nergens terecht kunnen. Hun makelaar is niet aangesloten bij de NVM, VBO of VastgoedPro. Ze kunnen dus niet naar de Geschillencommissie Makelaardij om hun gelijk te halen. Dit zou wel het geval geweest zijn indien ze hadden gekozen voor een makelaar die wel aangesloten is bij een brancheorganisatie.

terug naar het nieuwsoverzicht